MENÜ

Diana kézműves sajtok

A sajt történte

 

A sajtkészítés sok ezer éve ismert az emberiség számára, és nagy lépést jelentett az élelmiszerkultúránk fejlődésében magas fehérjetartalma miatt. Az eredetét illetően sokféle elképzelés ismert, a leginkább közkeletű legenda szerint egy nomád ifjú fedezte fel, aki hosszú útra indulva megtöltötte a nyeregtáskájában lévő kulacsot tejjel. A  sivatagban hosszú lovaglás után megállt a szomját csillapítani, és meglepődve vette észre, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, amiből kicsapódott a sajt.

A sajtkészítés valószínűleg hosszó idő alatt fokozatosan fejlődött, honfoglaló őseink már előszeretettel fogyasztottak folyékony erjesztett tejet, amelyet kumiszként ismertek.

A napjainkban ismert sokféle ízvilágú sajtok gyakran tájegységenként változnak, mondhatni minden egyes kultúrának és országnak megvannak a maga jellegzestes sajtjai.

A parenyica

A parenyica egy nagy népszerűségnek örvendő, félkemény, félzsíros érlelt sajt. Készítése már évszázadosan ismert múltra tekint vissza. A sajtot szalagokban nyújtják ki és autentikusan csigaszerű spirálokban tekercselik fel.

Asztali nézet